Hierbij een lijst van alle boeken die ik tijdens mijn minor gelezen heb:

Simon vs. the Homo Sapiens Agenda – Becky Albertalli
Misschien ken je de film Love, Simon wel. Die is afgelopen zomer uitgekomen. Altijd als ik een hele mooie film zie, wil ik het boek lezen om het te vergelijken. Dat heb ik ook bij deze film gedaan. Ik heb er vooral van geleerd hoe je emoties beschrijft. Daar is Albertalli briljant in. “Ik moest huilen omdat ik zo woedend was”, “Ik krijg rode wangen van het idee dat hij dit met me wil”, etc. Ik kon het boek echt niet wegleggen.

Herfslied – Simone van der Vlugt
Mijn moeder is onwijs fan van thrillers. Op school zeiden ze dat je thrillers moet lezen als je beter wil worden in spanningsbogen. Dus ik ging naar mijn moeder toe en zei: “Mama, welk boek uit deze boekenkast vind jij het spannendst?” En toen kreeg ik deze.
Nou moet ik zeggen dat ik een beetje teleurgesteld was. Ik vond hem niet super spannend en het einde kwam TOTAAL uit de lucht vallen. Ik heb liever bij een onthulling dat ik denk: ja, natúúrlijk! Bij dit boek was dat helemaal niet. Ik vond het een beetje jammer. Wat ik echter wel gaaf aan het boek vond was dat je af en toe kon meekijken in het hoofd van de moordenaar. Maar daar krijg je achtergrondinfo waar vervolgens niets mee gedaan wordt. Beetje jammer.

Aardedonker, zonder sterren – Stephen King

Dit is een bundel van drie romans en een kort verhaal. Ik zal ze allemaal bespreken:

1922

Dit verhaal vond ik iets minder, maar wel zeer interessant beschreven. Het gaat over een boer, die samen met zijn zoon zijn vrouw vermoordt om de boerderij ‘te redden’. Hij gooit haar in een put en wordt vervolgens (mentaal) geplaagd door ratten, die volgens hem overal opduiken. Als hij later ook een overleden koe in de put gooit, wordt de rattenplaag alleen maar erger. Het is bijna walgelijk hoe King de krioelende ratten beschrijft. Verder ontspoort de zoon van de boer ook. Hij overvalt verschillende banken om samen met zijn zwangere vriendin, als een soort Bonnie en Clyde, weg te gaan. Ik vond het verhaal niet heel spannend, maar de manier waarom King de waanzin, en dan met name de waanzin van de boer, beschrijft, is heel interessant. Want je gelooft echt dat die ratten overal zitten, totdat je gaat nadenken over de scène en denkt: maar dat kan helemaal niet.

Grote Trucker

Dit verhaal vond ik geweldig. De beste van de vier uit het hele boek. Het gaat over een schrijfster van een damesdetectivereeks, die langs een verlaten weg verkracht en voor dood achter gelaten wordt. Een gruwelijk verhaal, maar door de ogen van de schrijfster heel goed en begrijpelijk beschreven. Gelukkig is de verkrachtingsscène niet tot in detail beschreven, want ik weet niet of ik dat aan had gekund om dat te lezen. Vervolgens gaat de vrouw op zoek naar de moordenaar en weet hem vrij snel te vinden. Maar dan blijkt dat er een nog grotere Trucker is en dat zijn moeder ook betrokken is. Uiteindelijk vermoordt ze ze allemaal. De manier waarop King het beschrijft is, in tegenstelling tot 1922, niet smerig beschreven, maar heel begrijpelijk gemaakt voor de lezer. Toen ik het verhaal las, wilde ik ook dat die vieze Trucker dood ging. En die moeder moest ook dood. Je gaat met haar meeleven en dat komt omdat je echt in het hoofd van Tessa Jean zit.

De verlenging

Wat een raar verhaal was dat. Het ging over een man met kanker. Hij kreeg de optie om langer te leven. En die neemt hij. Daarentegen wordt het leven van zijn beste vriend, de man die alles had, en de man die Streeter zo haat, steeds verschrikkelijker en verschrikkelijker. Het leven van Streeter wordt ineens succesvoller. Ik vond het verhaal best leuk, alleen jammer dat het ineens heel abrupt eindigde. We lezen dat de beste vriend alles verliest en Streeter succesvol is. Einde.

Een goed huwelijk

In het begin dacht ik: wat is dit nou weer. Het ging over een saaie vrouw met een uit de hand gelopen muntenverzameling, die erachter komt dat haar man een massamoordenaar is die zichzelf BD of Beadie noemt en allemaal vrouwen verkracht en vermoord. En dat vindt ze oké, want ze vindt zichzelf nu ook een monster omdat ze dat oké vindt. WTF. Raar verhaal, Stephen King. De overgang in de vrouw zelf ging te snel.