Een van de vele bijnamen van Berlijn is ‘The Gay Capital of Europe’. Die naam heeft ze te danken aan de grote homofeesten en het jaarlijkse Christopher Street Day, de gaypride van Duitsland. Ondanks dat is er veel homofobie in de hoofdstad. Jörgen Steinert is lid van het Lesben-Schwulenverband Deutschland, het COC van onze oosterburen.

Grondwet

“Nu dat we mogen trouwen door het ‘Ehe für Alle’, is de volgende stap om meer bescherming in de grondwet te krijgen”, meent Steinert. Op dit moment worden LHBT’ers wel beschermd door de discriminatiewet, maar is er nog niet grondwettelijk vastgelegd dat je niet mag discrimineren op basis van seksuele voorkeur. “Daarnaast mogen transgenders hun geslacht pas veranderen nadat ze bij een dokter zijn langs geweest. Dat is gek. Transgender zijn is geen ziekte.”

Zichtbaarheid

Naast alle grondwettelijke veranderingen moet er bij het volk zelf ook nog wat veranderd worden. “Er komen steeds meer homoclubs. Dat betekent dat homo’s zichtbaarder worden. Aan de ene kant is dat heel positief, maar dat betekent ook dat de kans op homofobie groter wordt. Als je niet weet dat iemand homoseksueel is, kun je er ook geen homofobische opmerkingen over maken.” Vooral in de wijk Schöneberg vinden er veel homofobische incidenten plaats, omdat daar veel homoclubs zijn.

Party versus politiek

Tegenwoordig worden homo’s vaak afgebeeld als feestende mensen. Volgens Steinert zie je vaak alleen beelden van Christopher Street Day en andere gayfeesten, terwijl er op politiek gebied voor homo’s nog veel te behalen valt. “Ik hoor steeds vaker geklaag. Wij zijn niet alleen maar feestende mensen. Wij werken ook. Wij zijn ook politiek actief. Maar dat zie je nooit op tv.”

Aandacht op tv

Steinert denkt in oplossingen. Hij vindt de aandacht op televisie erg belangrijk. Hij vertelt dat de president van Berlijn openlijk sorry heeft gezegd voor de vervolging van LHBT’ers, maar dat sommige nieuwskanalen dit nieuws niet hebben uitgezonden. Dat vindt hij vreemd. Hij vindt het wel fijn dat er in films en series meer homoseksuele personages verschijnen. Representatie is volgens hem erg belangrijk.

Openheid

“Steeds meer mensen vechten mee aan onze kant. Dat is geweldig!”, lacht Steinert. In zijn ideale wereld zou iedereen heel open zijn. Hij legt uit dat religie open moet zijn, al is het maar om LHBT’ers te tolereren. In de sport is openheid belangrijk om gewoon samen te kunnen sporten. “Vooral bij kunst is openheid heel belangrijk. Door kunst kunnen we begrepen worden. Ik vind namelijk dat kunst een taal is. Door middel van kunst kunnen we makkelijker contact maken met mensen die ons niet begrijpen en met ze in gesprek raken.”

Interview: Eileen Bosch