De OpenAirGallery is een jaarlijkse kunstenaarsmarkt op de Oberbaumbrücke. De weg wordt versperd en er komt een lange rij met kraampjes te staan. In meer dan honderd marktkraampjes vind je schilderijen, grafische drukwerken en bronzen beelden.

Dit jaar is het redelijk druk. Er zijn veel kunstliefhebbers te vinden, maar ook verdwaalde toeristen struinen graag langs de kraampjes. In de verte speelt een muziekgroep en een klein traptreintje rijdt van de ene kant van de brug naar de andere. Verschillende kunstenaars hebben doeken met naakt in hun kraam hangen.

Verborgen vrouwen
De eerste kraam waar sensuele doeken te vinden zijn, is bij Elzbieta Slawinska. Deze kunstenares heeft verschillende abstracte schilderijen in haar kraam liggen. Een aantal van de doeken hebben duidelijkere vormen dan de andere. Als je goed kijkt kun je borsten en billen tussen de doeken uit zien springen. “Ik maak mijn kunst zo, dat pas als je verder kijkt, je ziet wat er afgebeeld is,” zegt de kunstenares. Wie tweemaal naar de doeken van Slawinska tuurt, ziet de verborgen vrouwen. “Dat je niet meteen alles ziet vind ik belangrijk in kunst,” legt ze uit.

Naakt als middel
Verderop staat een kraam dat vol ligt met zwart-witte doeken met hier en daar een gekleurd accent. Bijvoorbeeld de groene bladeren op de geslachtsdelen van vier mannen. “Dat zijn de Adams,” zegt de kunstenaar die erbij staat. Tom Schönian wil de wereld en het leven afbeelden in grafische kunstwerken. Boven de Adams hangen appels en tussen hen hangt een grote discobol. “Het draait er niet om dat ze naakt zijn, het gaat om het verbeelden van een verhaal in een grafische compositie,” legt Schönian uit. “Naakt is wel een middel om dat te doen.”

Vrouwen zijn mooi in de kunst
Een kunstenares aan de andere kant van de markt maakt naaktbeelden om een hele andere reden. “Ze verkopen gewoon beter dan de mannen, en zelf vind ik vrouwen ook mooier.” De anonieme kunstenares van Tinoliss.com maakt werken met sexy vrouwen in sensuele poses met stoere of verleidende blikken. “Het zit zo: als je honderd mooie vrouwen hebt, staan daar misschien vijf mooie mannen tegenover. Vrouwen kunnen gewoon meer poses aannemen waardoor ze er sexy uitzien. Dat is mooi in de kunst.”

Niet obsceen, maar sensueel
Bij Nadia Valeska hangt één groot doek tussen veel kleine portretten. Achter de jonge kunstenares is een vrouw afgebeeld, van vlak onder de borst tot het dijbeen. “Dat is mijn buik, althans, dat is mijn buik van twee jaar geleden,” zegt Valeska. Het schilderij is niet per se seksueel of sexy. Het is eerder sensueel. “Je ziet niets obsceens, het is een vrij net beeld. Een vrouw is nou eenmaal mooi en soms ook sexy, daar zijn geen blote borsten of billen voor nodig.” Valeska schilderde het doek niet om de seksualiteit, maar om de kunst. “Ik wilde op een dag graag een lichaam schilderen, dus toen deed ik dat. Niet om op te winden, maar omdat het mooi is. Seksualiteit in kunst kan soms heel sensueel zijn, zonder dat het erg naakt is.”

Tekst: Iris Wijnands
Foto’s: Iris Wijnands